- Huurprijzen in de vrije sector zijn naar nieuwe recordhoogtes gestegen, zo ziet woningplatform Pararius.
- De gemiddelde uurprijs per vierkante meter is nu 17,18 euro, tegen 16,11 euro een jaar eerder.
- Amsterdam is met een gemiddelde vierkantemeterprijs van ruim 24 euro nog altijd met afstand de duurste stad.
- Lees ook: Huurprijzen op de vrije markt stijgen in grote steden hard bij start van 2022 – Amsterdam is grote uitschieter.
Huurwoningen in de vrije sector zijn in het eerste kwartaal bijna 7 procent duurder geworden ten opzichte van een jaar geleden, dat meldt woningplatform Pararius.
Die stijging is ook duidelijk groter dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. In Nederland bedraagt de gemiddelde huurprijs per vierkante meter nu 17,18 euro, tegen 16,11 euro een jaar eerder. De gemiddelde huurprijs bereikte daarmee een nieuw record, sinds de eerste metingen van Pararius in 2010.
De nieuwe huurstijgingen beteken een landelijke stijging van 6,6 procent. In eerdere kwartalen nam de vierkantemeterprijs nog met 3,9 procent en 1,4 procent toe. Volgens het woningplatform is de het marktaandeel van de vrije sector woningen nu te klein om aan vraag te voldoen, daardoor blijven prijzen doorstijgen.
De tabel van Pararius hieronder laat de gemiddelde huurprijs per vierkante meter zien per oplevervorm in het eerste kwartaal van 2022.
Amsterdam is met afstand de duurste stad
In alle provincies lagen de gemiddelde huurprijzen in de vrije sector het afgelopen kwartaal hoger dan een jaar eerder. Vooral in Flevoland, Gelderland en Friesland stegen de huren met meer dan tien procent fors. In Drenthe bleef de toename het meest beperkt, nieuwe huurders in Groningen waren het afgelopen kwartaal gemiddeld gezien hetzelfde kwijt als een jaar eerder.
Ook in de vijftien grootste steden stegen de prijzen. Pararius noteerde de sterkste toenames in Tilburg, Nijmegen en Eindhoven.
Amsterdam is met een gemiddelde vierkantemeterprijs van ruim 24 euro nog altijd met afstand de duurste stad. Na Amsterdam is Utrecht de duurste G5-stad om een woning te huren. Nieuwe huurders betaalden 19,55 euro per vierkante meter per maand, een stijging vaan 4,7 procent.
Daarmee is Utrecht overigens niet de duurste stad na Amsterdam, zo signaleert het woonplatform. Een huurwoning kost in Amstelveen (20,45 euro per vierkante meter), Haarlem (19,93 euro per vierkante meter) en Leiden (19,90 euro per vierkante meter) nog net iets meer dan in Utrecht.
Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot richten overheidsmaatregelen om de woningmarkt aan te pakken zich nu nog teveel op het behoud van de sociale huur. Juist de vrije sector blijft veel te klein. Maatregelen die woningen voor sociale huur moeten behouden zien hij vooral als "symboolpolitiek".
Zo is de WOZ-cap, een beperkende maatregel waarbij de maximale huurwaarde voor niet meer dan 33 procent door de WOZ-waarde mag worden bepaald, volgens De Groot een maatregel "die slechts een gering aantal huurders helpt, maar met name het risico van verliesgevende exploitatie voor individuele verhuurders vergroot."
Veel verhuurders zullen volgens De Groot nu allicht verkoop verkiezen boven het onrendabel verhuren van een sociale huurwoning. Op die manier vallen er dan juist zelfs meer woningen weg uit de sociale huur en schuiven zij ook niet op naar de vrije sector. "Nog meer woningen uit de vrije sector maakt het gat tussen de vrije en de sociale sector alleen maar groter met prijsverhogingen tot gevolg", stelt De Groot.